6 May 2020 0 comments

Kuih Lapis

Kuih Lapis -

Kuih Lapis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula halus
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 sudu kecil garam
Pewarna dan perisa yang disukai

Loyang 7 in - oleh minyak dan alas plastik tahan panas

Cara-cara :
  1. Masak santan dan air hingga naik wap.
  2. Satukan semua tepung, garam dan gula.
  3. Tuangkan santan tadi dan whisk hingga rata.
  4. Tapis dan bahagikan kepada 3 mangkuk.
  5. 1 mangkuk tanpa warna. 1 merah dan 1 hijau.
  6. Panaskan pengukus, tuang 120ml adunan merah.
  7. Kukus selama 5 minit.
  8. Tuang 120ml adunan putih, kukus 5 minit.
  9. Ulangi lapisan hijau dan seterusnya hingga habis.
  10. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil.
  11. Kukus 15-20 minit dengan api sedang.
  12. Angkat, biarkan sejuk sebelum di potong dengan pisau plastik.

Kuih Lapis


Kuih Lapis shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Serimuka Pandan Bunga Telang

Serimuka Pandan Bunga Telang -

Serimuka Pandan Bunga Telang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Lapisan Bawah :
500 gm beras pulut
300 ml santan pekat
200 ml air
2 sudu kecil garam halus

Lapisan Atas :
120 gm tepung gandum
200 gm gula kaster
3 biji telur B
200 ml santan pekat
300 ml air daun pandan (10 helai pandan, kisar)
1/4 teh garam

40 kuntum bunga telang
(Rebus dengan 1 cawan air), sejukkan

Loyang 10", di oles minyak, alas plastik tahan panas.

Cara-cara :

Lapisan Bawah

  1. Cuci beras, toskan.
  2. Ambil 1/3 pulut, rendam dengan air telang.
  3. Bakinya rendam dengan air biasa selama 4 jam.
  4. Toskan dan letak pulut biru dan putih bersebelahan dalam loyang.
  5. Satukan santan, air dan garam. Kacau rata.
  6. Tuang santan ke atas pulut, goyangkan loyang supaya rata.
  7. Kukus selama 1/2 jam hingga masak.
  8. Angkat dan gemburkan pulut dengan garpu hingga bercampur.
  9. Mampatkan dengan penekan hingga rata.


Lapisan Atas :

  1. Sebatikan semua bahan lapisan atas dengan whisk.
  2. Tapis ke dalam kuali, masak hingga naik wap sahaja.
  3. Tuangkan ke dalam lapisan bawah.
  4. Tutup loyang dengan aluminium foil
  5. Kukus 1/2 jam lagi.
  6. Sejukkan dahulu, potong dengan pisau plastik.

Serimuka Pandan Bunga Telang


Serimuka Pandan Bunga Telang shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;