1 Jul 2020 1 comments

Otak Otak Sardin Kukus

Otak Otak Sardin Kukus -

Otak-Otak Sardin Kukus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 tin sardin
4 sudu besar kelapa parut
2 biji telur, kocok ringan
100 ml santan pekat
3 helai daun limau purut, hiris halus
1 helai daun kunyit, hiris halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
3 biji limau kasturi, ambil jus
⁣3 sudu besar minyak masak⁣

Bahan Kisar
3 batang serai, ambil bahagian putih
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit segar
2 tangkai cili merah
2 sudu besar cili kering kisar

Penyediaan :
  1. Ketepikan sos tomato.
  2. Ambil 3 keping sardin dan lecek hingga halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan isi ikan, kelapa parut, daun limau dan jus limau.
  5. Perasakan dengan gula dan garam.  Gaul rata.
  6. Alih ke dalam bekas, sebatikan dengan santan dan telur.
  7. Tuang adunan ke dalam bekas tahan panas.
  8. Letak atas nya dengan kepingan ikan sardin.
  9. Tabur dengan hirisan daun kunyit.
  10. Kukus selama 15 minit hingga masak.

Otak Otak Sardin Kukus


Otak Otak Sardin Kukus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
25 Jun 2020 0 comments

Bingka Labu Nestum

Bingka Labu Nestum -

Bingka Labu Nestum
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
5 biji telur B
500 ml santan
200 gm tepung gandum
50 gm Nestum
180 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 sudu esen vanila
450 gm labu - kukus

1/4 cawan Nestum untuk taburan
Loyang 8 in di gris minyak atau 3 Acuan Kemboja

Cara-cara :
  1. Lenyek labu ketika masih panas.
  2. Gaul bersama bahan-bahan lain hingga rata.
  3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
  4. Panaskan loyang selama 10 minit di dalam oven.
  5. Keluarkan loyang, tuang adunan hingga penuh dan tabur Nestum.
  6. Bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau hingga masak.

Bingka Labu Nestum


Bingka Labu Nestum shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;