3 Aug 2020 0 comments

Kek Lapis Chocolate Keju Cracker

Kek Lapis Chocolate Keju Cracker -

Kek Lapis Chocolate Keju Cracker
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan:
450 gram mentega tulin
250 gram Philadelphia Cream Cheese - suhu bilik
100 gram gula halus
200 gm susu pekat manis (1/2 tin)
10 biji telur gred A
2 sudu kecil ovalette
300 gram tepung Hong Kong
60 gm serbuk koko
2 sudu besar coklat emulco
1 bungkus Thong Guan Cracker Cheese

1 cawan susu suam untuk mencelup biskut

Loyang 8 x 8 x 3, dialas dan digris dasarnya.
Cara-cara :
  1. Putar mentega, gula dan ovalette hingga kembang dan berkrim.
  2. Masuk cream cheese. Pukul sebati dan licin.
  3. Masuk telur satu persatu, putar hingga bergaul rata.
  4. Masuk susu pekat manis. putar dengan kelajuan rendah.
  5. Masuk tepung dan serbuk koko yang di ayak.
  6. Tambah coklat emulco, putar hingga sebati.
  7. Ambil 6 sudu besar (130 gm) adunan, ratakan di atas loyang. 
  8. Bakar menggunakan api atas selama 10 minit pada suhu 180C.
  9. Bila permukaan kek sedikit perang,  keluarkan loyang.
  10. Cucuk permukaan kek dengan garpu dan tekan dengan penekan kek.
  11. Celup ringan biskut cracker dalam susu, susun atas kek pada setiap lapisan kedua.
  12. Ulangi langkah seterusnya hingga selesai.
  13. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil.
  14. Bakar api atas dan bawah 12-15 minit supaya masak keseluruhan kek.
Kek Lapis Chocolate Keju Cracker


Kek Lapis Chocolate Keju Cracker shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
28 Jul 2020 0 comments

Kuih Bakar Kentang Seri Pelangi

Kuih Bakar Kentang Seri Pelangi -

Kuih Bakar Kentang Seri Pelangi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
250 gm kentang kukus, haluskan
200 ml santan kotak
150 ml air
75 gm Marjerin Seri Pelangi, cairkan
125 gm gula pasir
125 gm tepung gandum
2 biji telur A
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh esen vanilla
2 helai daun daun pandan, simpulkan

Hiasan :  Kismis Hitam
Pewarna :  Ungu, Biru, Hijau, Kuning, Oren dan Merah

Cara-cara :
  1. Masak santan, garam dan daun pandan hingga mendidih.  Angkat dan sejukkan.
  2. Dalam pengisar, kisar gula pasir dan telur hingga kembang.
  3. Tambah santan, vanilla, tepung dan kentang.
  4. Kisar hingga halus dan licin. 
  5. Masukkan marjerin cair, kisar perlahan hingga sebati.
  6. Bahagi adunan dan beri warna setiap satu.
  7. Oles acuan dengan marjerin.  Panas kan di atas api dapur.
  8. Tuang adunan 3/4 penuh, letak kismis sebagai hiasan.
  9. Tutup acuan dan masak dengan api perlahan.
  10. Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuan.
Kuih Bakar Kentang Seri Pelangi


Kuih Bakar Kentang Seri Pelangi shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;