25 Sept 2020 0 comments

Apple Oatmeal Crumble

Apple Oatmeal Crumble -

Apple Oatmeal Crumble
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 biji Apple Pinklady atau Fuji
65 gm blueberry
2 sudu kecil gula kaster
1/4 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu besar jus lemon

Topping Crumble
25 gm mentega tawar sejuk
50 gm tepung gandum
1/4 sudu teh garam
25 gm gula kaster
2 sudu besar rolled oats, ramas
1/4 sudu teh serbuk kayu manis


Penyediaan :
  1. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Corek isi apple dan lubangkan, tinggalkan kulit dan dasarnya.
  3. Sapu bahagian dalam apple dengan jus lemon.
  4. Gaulkan blueberry bersama gula dan tepung jagung.
  5. Isikan ke dalam apple.
  6. Satukan bahan cramble.
  7. Ramas dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
  8. Sudu kan ke atas apple.
  9. Susun apple dalam tray dan bakar selama 25-30 minit.
  10. Hidang bersama aiscream dan sos kastard.

Sos Kastard
200 ml susu cair
2 kuning telur
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar gula kaster
1/2 sudu kecil esen vanila

Penyediaan Sos Kastard
  1. Panaskan susu, jangan sampai mendidih.
  2. Satukan kuning telur, tepung jagung, gula dan esen vanila.
  3. Gaul sebati dan tapis.
  4. Tuang separuh susu panas ke dalam bancuhan telur dan sebatikan.
  5. Kembali kan semula ke dalam periuk.
  6. Masak dengan api perlahan hingga hampir memekat.

Apple Oatmeal Crumble


Apple Oatmeal Crumble shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
24 Sept 2020 0 comments

Puding Pai Apple Delima

Puding Pai Apple Delima -

Puding Pai Apple Delima
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kulit Pai
250 gm tepung gandum (2 cawan)
50 gm gula (1/4 cawan)
1/2 sudu kecil garam
120 gm marjerin atau mentega (1/2 cawan) 
30 ml air sejuk dari peti ais (2 sudu besar)

Acuan pai 9 in
2 biji apple, hiris nipis, gaul dengan perahan jus lemon
1 /2 biji buah delima untuk hiasan

Puding Santan
250 ml air (1 cawan)
200 ml santan kotak (1 cawan)
60 gm gula (1/4 cawan)
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk agar-agar
3 sudu kecil tepung Hoen Kwee
1 sudu besar air

Toping Agar-agar Delima
250 ml jus delima atau lain2 jus buah 
1 sudu kecil serbuk agar-agar

Penyediaan Kulit Pai :
  1. Dalam mangkuk besar, satukan tepung, gula dan garam.
  2. Tambah marjerin dan air sejuk.
  3. Gaul dengan tangan hingga menjadi doh. 
  4. Bungkus dengan foil plastic.
  5. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
  6. Canai doh dan tekan padat ke dalam dan tepi acuan pai.
  7. Cucuk dasarnya dengan garpu.
  8. Bakar pada suhu 170C selama 25 minit.
  9. Sejuk dahulu sebelum di isi dengan puding.

Penyediaan Puding Santan :
  1. Satukan air, serbuk agar-agar dan gula.
  2. Masak hingga mendidih dan masuk kan santan dan garam.
  3. Larutkan tepung Hoen Kwee dengan air.
  4. Tuang ke dalam agar2 dan masak hingga larutan hampir memekat.
  5. Angkat dan kacau hingga wapnya hilang.
  6. Tuang ke dalam kulit pai dan simpan dalam peti sejuk hingga beku.

Penyediaan Toping Agar-Agar Delima :
  1. Satukan jus delima dan agar-agar.
  2. Masak hingga mendidih.
  3. Kacau hingga wapnya hilang, tuang ke atas lapisan puding.
  4. Simpan semula di dalam peti sejuk hingga beku.
  5. Hias dengan hirisan apple dan biji delima.

Puding Pai Apple Delima



Puding Pai Apple Delima shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;