26 Nov 2020 2 comments

Butterscoth Chantilly Cream

Butterscoth Chantilly Cream -

Butterscoth Chantilly Cream

By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Butterscoth Sos :
75 gm gula pasir
1/4 cawan dairy Whipping Cream
1 cawan susu cair
1/2 sudu kecil esen vanila

Penyediaan :
Satukan whipping cream, vanila dan susu cair, kacau rata.
Dalam periuk tebal, masak gula hingga menjadi karamel.
Goyangkan periuk supaya karamel menjadi sekata.
Tutup api dan tuang cream sedikit2 supaya tidak terpercik.
Masak semula hingga karamel larut. Ketepikan.

Butterscoth Krim Kastad :
1 1/2 sudu besar Tepung Jagung
2 kuning telur
1 biji telur
1 1/2 sudu kecil mentega / marjerin

Penyediaan :
Sebatikan kuning telur, telur dan tepung jagung.
Kemudian tapis ke dalam jug kecil.
Tuang separuh sos butterscoth ke dalam adunan telur dan sebatikan.
Kemudian tuang kesemua krim kastard ke dalam periuk berisi sos butterscoth.
Masak dengan api perlahan hingga cream menjadi pekat.
Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap.
Setelah menjadi suam, simpan di dalam peti sejuk.


BUTTERSCOTH CHANTILLY CREAM :
(Gabungan Krim Kastad dan Whipping Cream yang stabil)

Bahan-bahan
1 sudu kecil gelatin (HALALGEL)
2 sudu besar air
1 cawan Dairy Whipping Cream (Gold Label) sejuk
1/4 cawan gula kaster (boleh kurangkan jika tidak suka manis)
1 sudu kecil esen vanilla.

Penyediaan :
  1. Masukkan air ke dalam mangkuk dan tabur gelatin.
  2. Bila gelatin kembang, microwave sehingga larut atau cara double boil.
  3. Putar Whipping cream dengan kelajuan tinggi.
  4. Masukkan gelatin dan putar hingga kental.
  5. Tambahkan separuh Butterscoth krim kastard dan sebatikan.
  6. Jika ingin lebih rasa butterscoth boleh masukkan kesemuanya dalam cream.
  7. Masukkan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk.
  8. Sesuai  dan enak di isi dalam cream puffs, cannoli, aiscream atau kek.

Butterscoth Chantilly Cream


Butterscoth Chantilly Cream shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
21 Nov 2020 1 comments

Salmon Panggang Ringkas

Salmon Panggang Ringkas -

Salmon Panggang Ringkas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 keping filet Salmon
1 sudu besar bijan
2 helai daun limau purut, hiris halus
1/2 sudu kecil cili flakes

Salad Panggang
Asparagus
Labu, potong dadu
Cherry Tomato
Brocolli, potong

Cara-cara :
  1. Satukan bijan, hirisan daun limau dan cili flakes.
  2. Salut pada bahagian isi Salmon.
  3. Panaskan pan dengan sedikit minyak.
  4. Panggang pada bahagian berkulit dahulu.
  5. Bila garing baru terbalik sebelah isi nya.
  6. Masak sebentar saja.
  7. Tabur sayuran dengan sedikit garam.
  8. Renjis sedikit minyak zaitun atau canola.
  9. Panggang sebentar dalam pan.
  10. Hidang dengan Salmon.
Salmon Panggang Ringkas


Salmon Panggang Ringkas shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;