22 Jan 2021 1 comments

Singgang Ikan Thai

Singgang Ikan Thai -

Singgang  Ikan Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 keping kepala ikan di belah dua
3 ulas bawang merah di ketuk
2 ulas bawang putih di ketuk
1/2 inci lengkuas di ketuk
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai di ketuk
6 tangkai cili padi di ketuk
1 biji tomato, belah enam
4 helai daun limau purut, ramas
1 tangkai daun ketumbar, di potong
2 1/2 cawan air
1 sudu besar jus limau nipis
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam atau secukup rasa

Penyediaan :
Didihkan air bersama bawang, lengkuas, daun limau, cili padi, serai dan serbuk kunyit.
Masukkan ikan, perasakan dengan sos ikan, jus limau, gula dan garam.
Akhir sekali masuk kan hirisan tomato dan tabur daun ketumbar.


Singgang Ikan Thai


Singgang Ikan Thai shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
12 Jan 2021 3 comments

Miang Pla

Miang Pla -

Miang Pla 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1 ekor ikan Talapia
1 cawan garam kasar
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu besar air
2 batang serai, di ketuk
3 helai daun limau purut

Sos Seafood
5 ulas bawang putih cincang
10 tangkai cili padi
3 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar air panas
1 sudu besar sos ikan
2 sudu kecil gula
1/2 sudu teh garam

Bahan Sampingan
Daun Kadok
Daun Salad
Halia potong dadu
Bawang putih, hiris
Kacang tanah goreng
Serai, hiris halus
Cili padi hiris
Laksa halus

Penyediaan :
Gaul garam, tepung dan sedikit air.
Bersihkan ikan, sumbat serai dan daun limau purut melalui mulutnya.
Lumur dengan bancuhan garam hingga rata.
Panggang di atas bara api atau oven selama 15-20 minit.

Penyediaan Sos Seafood
Tumbuk kasar cili pati, bawang putih dan garam.
Tambah jus limau, sos ikan, gula dan garam.
Tambah air panas jika sos terlalu pekat.

Hidangan
Ambil daun kaduk atau daun salad, isikan isi ikan bersama bahan-bahan hiris.
Tuang Sos Asam Seafood dan bungkus rapi.
Sedia di nikmati.

Miang Pla


Miang Pla shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;