13 Feb 2021 1 comments

Pasta Cendawan Berkrim

Pasta Cendawan Berkrim -

Pasta Cendawan Berkrim
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
115 gm spaghetti
2 sudu besar bawang Holland cincang
3 sudu besar bawang putih cincang
2 sudu besar minyak Canola
100 gm cendawan butang, hiris
80 gm Bayam
1 sudu kecil parsley kering
1 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air rebusan pasta *
1 cawan susu cair

Penyediaan :
  1. Rebus spaghetti dengan sedikit garam hingga lembut, toskan.
  2. Simpan 1 cawan air rebusan nya.
  3. Panaskan minyak canola, tumis bawang holland hingga layu.
  4. Masukkan bawang putih dan cendawan.
  5. Tumis hingga cendawan layu.
  6. Masukkan tepung gandum dan kacau hingga rata.
  7. Tuang air rebusan pasta dan susu cair.
  8. Kacau rata, masak hingga mendidih.
  9. Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan daun parsley.
  10. Masukkan bayam, gaul hingga bayam layu.
  11. Akhir sekali, masukkan spaghetti, gaul rata.
  12. Sedia di hidang.


Pasta Cendawan Berkrim


Pasta Cendawan Berkrim shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
1 comments

Telur Kukus Cendawan

Telur Kukus Cendawan -

Telur Kukus Cendawan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 ekor udang
12 kepah
Cendawan Beech atau Enoki
Daun Bawang

Cara-cara :
  1. Cuci udang, buang kepala dan kulit, tinggalkan ekornya.
  2. Rebus kepala dan kulit udang. 
  3. Tpis airnya ke dalam periuk.
  4. Masuk Kepah, rebus hingga kulitnya terbuka.
  5. Keluarkan kepah dari periuk, masukkan ke dalam air sejuk.
  6. Keluarkan isi nya.
  7. Simpan air rebusan udang, keluarkan buih2 di atasnya.
  8. Biarkan sejuk.

Bancuhan Telur
5 biji telur
400 ml air rebusan udang *
1 sudu kecil Sos Perasa Tiram MAGGI
1/2 sudu kecil Stock Ayam MAGGI
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada putih

Cara-cara :
  1. Kocok telur dengan garpu.
  2. Masukkan air rebusan udang, Sos Tiram dan Stock Ayam MAGGI.
  3. Tapis ke dalam jug kecil.
  4. Letak isi kepah di dasar cawan.
  5. Tuang bancuhan telur hingga penuh, letak cendawan di atasnya.
  6. Kukus 20 minit dengan api kecil hingga telur sedikit mengeras.
  7. Selepas itu, letak udang di atasnya.
  8. Kukus sebentar hingga udang kemerahan.
  9. Angkat dan tabur dengan daun bawang.

Telur Kukus Cendawan


Telur Kukus Cendawan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;