13 Jul 2021 0 comments

Jagung Susu Cheese

Jagung Susu Cheese -


Jagung Susu Cheese
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
3 ketul jagung, potong 4 setiap satu
1 tin susu sejat
1/2 tin air
2 sudu besar mentega tawar
2 sudu besar susu pekat manis
1/4 sudu kecil garam
3 keping keju Cheesedale
1 sudu kecil daun parsley kering

Penyediaan :
  1. Rebus atau kukus jagung hingga masak, Toskan
  2. Cairkan mentega, tambah susu sejat, susu pekat, air dan garam.
  3. Masuk kan jagung, gaul rata.
  4. Tutup periuk dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  5. Akhir sekali, masukkan kepingan keju.
  6. Siramkan dengan kuah susu hingga keju cair.
  7. Tabur dengan parsley kering jika suka.

Jagung Susu Cheese


Jagung Susu Cheese shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
4 Jul 2021 0 comments

Apam Pisang Buah Naga

Apam Pisang Buah Naga -

Apam Pisang Buah Naga
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam

Bahan B
200 gm Buah Naga
3 biji pisang emas
150 gm gula kaster
1 biji telor
150 ml santan pekat
200 gm tepung gandum

Hirisan pisang untuk hiasan

24 biji acuan kecil - gris dengan minyak

Cara Membuat :-

Satukan bahan A, Rehatkan hingga adunan berbuih selama 5 - 10 minit.
Satukan bahan B dan kisar halus.
Masukkan bahan A dan kaup balik hingga sebati.
Tutup bekas adunan dengan plastik wrap, rehatkan selama 1 jam.
Letak hirisan pisang di dasar acuan.
Masukkan adunan 3/4 penuh.
Panaskan pengukus dan kukus selama 15-18 minit hingga masak.


Apam Pisang Buah Naga


Apam Pisang Buah Naga shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;