15 Jul 2021 1 comments

Tom Yam Kelapa Muda / Tomka

Tom Yam Kelapa Muda / Tomka -

Tom Yam Kelapa Muda / Tomka
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan:
1 biji Kelapa Muda, kerok isinya
800 ml air
200 gm Udang Galah
200 gm Sotong
2 keping isi ikan Siakap jika suka
1 biji Tomato, belah 6
1 biji Bawang Holland, potong baji
2 batang Serai, ketuk
3-4 keping hirisan Lengkuas
3-4  helai Daun Limau Purut
2 sudu besar Sos Ikan
4 sudu besar Tomyam Paste
1/2 kotak kecil Santan
Cendawan tiram
Daun Ketumbar, hiris
6-8 Cili Padi, ketuk
1/4 cawan jus Limau Nipis
Garam, Gula dan Perasa secukupnya

Penyediaan :
Satukan air kelapa, air, isi kelapa, serai, bawang dan lengkuas dalam periuk.
Masak hingga mendidih, masukkan daun limau purut, cili padi dan santan.
Masukkan sos ikan, jus limau nipis, Tomyam Paste, gula dan garam.
Tambah tomato hiris, cendawan dan daun ketumbar.
Akhir sekali masukkan sotong, isi ikan dan udang.
Masak sebentar dan sedia dihidang.


Tom Yam Kelapa Muda / Tomka


Tom Yam Kelapa Muda / Tomka shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
13 Jul 2021 0 comments

Jagung Susu Cheese

Jagung Susu Cheese -


Jagung Susu Cheese
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
3 ketul jagung, potong 4 setiap satu
1 tin susu sejat
1/2 tin air
2 sudu besar mentega tawar
2 sudu besar susu pekat manis
1/4 sudu kecil garam
3 keping keju Cheesedale
1 sudu kecil daun parsley kering

Penyediaan :
  1. Rebus atau kukus jagung hingga masak, Toskan
  2. Cairkan mentega, tambah susu sejat, susu pekat, air dan garam.
  3. Masuk kan jagung, gaul rata.
  4. Tutup periuk dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  5. Akhir sekali, masukkan kepingan keju.
  6. Siramkan dengan kuah susu hingga keju cair.
  7. Tabur dengan parsley kering jika suka.

Jagung Susu Cheese


Jagung Susu Cheese shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;