5 Feb 2022 0 comments

Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake

Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake -

Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan

400 gm Cream Cheese
150 gm Tapai Ubikayu, haluskan
1/4 cawan gula caster
2 biji telur Grd A
1/4 cawan Dairy Whipping Cream
1/2 cawan santan kotak
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu besar serbuk koko

Loyang bulat 6 in - alas baking paper

Penyediaan  :
  1. Panaskan oven pada suhu 210 C.
  2. Lembutkan cream cheese pada suhu bilik.
  3. Putar cream cheese, gula dan tapai hingga halus dan berkrim.
  4. Tambah santan, whipping cream dan garam, gaul sebati.
  5. Tambah telur dan esen vanilla.
  6. Putar perlahan hingga adunan menjadi sebati.
  7. Ketepikan 1 cawan adunan, tambah serbuk koko dan aduk rata.
  8. Tuang adunan tapai ke dalam loyang dan ratakan.
  9. Kemudian tuang adunan koko di atasnya dan ratakan.
  10. Oven pada suhu 200 C selama 40 minit.
  11. Simpan dalam peti sejuk semalaman. 
  12. Keluarkan dari loyang dan hidang dingin.

Nota :  Guna tapai ubikayu yang manis dan lembut.


Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake




Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
10 Nov 2021 0 comments

Apam Jepun

Apam Jepun -

Apam Jepun
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 cawan susu cair
1 biji telur A
1 cawan air
1/2 packet yis kering (6 gr)
3 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin cair 
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla

Inti Kacang Merah
200 gm kacang merah - rendam semalaman
500 ml air
100 gm gula merah
50 gm gula pasir
1 sudu besar sirap rose
1/8 sudu teh garam

Inti : Kacang Merah atau Chocolate Paste, Nutella, Jam atau Sekaya

Cara-cara :
Satukan semua bahan ke dalam pengisar.
Kisar hingga sebati.
Perap dalam pengisar selama 1 jam hingga adunan naik.
Oles acuan tipis dengan marjerin.
Panaskan dengan api paling kecil.
Tuang 1/4 adunan, biar sedikit mengering.
Isikan inti dan tutup dengan adunan hingga penuh.
Tutup acuan dengan penutup, masak hingga tepinya lekang.
Tutup api dan terbalik kan apam, biarkan selama 1 minit.
Keluarkan dari acuan.

Penyediaan Int Kacang Merah :
Rebus kacang merah hingga hampir empuk.  
Tambahkan sedikit air jika masih keras.  
Reneh hingga air tinggal sedikit di dasar periuk.  
Masukkan gula, gula merah, sirap rose dan secubit garam.  
Tutup periuk dan renehkan dengan api perlahan hingga inti kacang empuk dan kering.
Haluskan kacang ketika masih panas dengan garpu atau penekan.

Apam Jepun


Apam Jepun shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;