Apam Jepun
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 cawan susu cair
1 biji telur A
1 cawan air
1/2 packet yis kering (6 gr)
3 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin cair
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
Kisar hingga sebati.
1 cawan susu cair
1 biji telur A
1 cawan air
1/2 packet yis kering (6 gr)
3 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin cair
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
Inti Kacang Merah
200 gm kacang merah - rendam semalaman
500 ml air
100 gm gula merah
50 gm gula pasir
1 sudu besar sirap rose
1/8 sudu teh garam
Inti : Kacang Merah atau Chocolate Paste, Nutella, Jam atau Sekaya
Cara-cara :
Satukan semua bahan ke dalam pengisar.Kisar hingga sebati.
Perap dalam pengisar selama 1 jam hingga adunan naik.
Oles acuan tipis dengan marjerin.
Oles acuan tipis dengan marjerin.
Panaskan dengan api paling kecil.
Tuang 1/4 adunan, biar sedikit mengering.
Isikan inti dan tutup dengan adunan hingga penuh.
Tutup acuan dengan penutup, masak hingga tepinya lekang.
Tutup api dan terbalik kan apam, biarkan selama 1 minit.
Keluarkan dari acuan.
Penyediaan Int Kacang Merah :
Rebus kacang merah hingga hampir empuk.
Tambahkan sedikit air jika masih keras.
Reneh hingga air tinggal sedikit di dasar periuk.
Masukkan gula, gula merah, sirap rose dan secubit garam.
Tutup periuk dan renehkan dengan api perlahan hingga inti kacang empuk dan kering.
Haluskan kacang ketika masih panas dengan garpu atau penekan.
Apam Jepun
Apam Jepun shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment