3 Oct 2013

Pes Laksa Sarawak

Pes Laksa Sarawak -



Bahan-bahan : anggaran 200 gm



  • 8 biji bawang merah*

  • 4 ulas bawang putih*

  • 10-12 tangkai cili kering*

  • 1 inci lengkuas*

  • 1 sk ketumbar

  • 1 sk jintan manis

  • 1 sk jintan putih

  • 3 biji buah keras*

  • 2-3 batang serai*

  • 1 inci belacan bakar*

  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)

  • 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)

  • sedikit garam

  • sedikit minyak utk menumis



Cara-cara :



  1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.

  2. Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan bahan-bahan bertanda *.

  3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.

  4. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.









Pes Laksa Sarawak shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;