8 Oct 2013

Ikan tenggiri tumis kicap...

Ikan tenggiri tumis kicap... -
Hitam hitam si tampuk manggis ,

Walaupun hitam dipandang manis..



Masak kicap ni rupanya memang la macam tak menarikkan tapi hanya yang rasa tau sedap ke atau tak sedap ikan tenggiri tumis kicap ni . Resepi simple dari dapur nannie untuk hari ni . Bahan utama lauk ni ialah kicap manis Kipas Udang dan bawang besar . Simple tapi sedap 'SS' ^_^






BAHAN-BAHAN:


1 ekor ikan tenggiri kecil - anggaran 1 kilo

1 ulas bawang putih

1 biji bawang merah

2 biji bawang besar

kicap manis 'Kipas udang' - secukupnya

2 sudu besar sos tiram

1/2 sudu kecil lada hitam -boleh ditambah

Minyak masak secukupnya



* Sya guna minyak yang agak banyak utk menumis



CARA MEMASAK:



1) Bersihkan ikan potong menjadi kepingan kecil dan kemudian digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan sehingga agak garing dan angkat toskan ketepikan dulu.



2)Tumbuk semua bawang merah/putih , biji lada hitam . Tumis bahan tumbuk ini sampai naik bau wangi . Masukkan pula bawang besar yang telah dipotong nipis-nipis serta kacau dan biarkan layu sedikit.



3) Kemudian masukkan semua ikan tenggiri yg sudah digoreng , kicap , sos tiram dan kacau semua bahan ni . Bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut selera sendiri .






Ikan tenggiri tumis kicap... shared from Nannie

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;