20 Oct 2013

Ayam percik

Ayam percik -


Bahan-bahan ( 4 orang )



  • 1 sekor ayam yang dipotong 4

  • 1 1/2 cawan santan pekat

  • 2 biji bawang putih

  • 1 labu bwg besar

  • 2 cm halia

  • 2 batang serai

  • 1 camca kecil ketumbar

  • 1/2 camca kecil jintan putih

  • 1/2 cawan tepung beras

  • sedikit air asam jawa@asam keping

  • cili kering (optional... kalau nak kuah merah)

  • garam dan gula secukup rasa



Cara-cara



  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.

  2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.

  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.

  4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.

  5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2






Ayam percik shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;