Bahan-bahan ( 1 periuk kecil )
- ayam
- bwg kecil-dihiris
- bwg pth-dihiris
- halia-dimayang
- cili kering-blend
- awas menumis campuran-bunga lwg,kayu manis,jintan,halba etc
- kentang belah 4
- serbuk kari
- santan
- daun kari
- garam gula ckp rasa
- sedikit minyak utk menumis
- air asam jawa
Cara-cara
- Potong dan bersihkan ayam.Toskan
- Masukkan sedikit minyak ke dlm periuk/kuali tumiskan bwg kecil,bwg putih,halia,cili,awas menumis,kentang dan sedikit daun kari hingga naik bau
- Sementara itu bancuhkan serbuk kari bersama garam,gula dan air asam jawa.Kacau sebati dan tuangkan ke dlm periuk /kuali tadi dan kacau.Biar seketika
- Bila dah mendidih masukkan ayam dan santan.Kecilkan api dan tutup periuk,biar 10 minit.
- Bila dah masak angkat dan hidangkan
Kari Ayam shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment