Bahan-bahan ( ~ 24 ketul )
- 200g beras Calrose ( kite guna beras biasa yg berkanji mcm pulut)
- 500 ml air
- 11/2 camb cuka
- 3 camb gula kastor (boleh kurangkan ikut citarasa)
- 1 camt garam + 2 camb air
- Bahan A
- Sedikit nori (rumpai laut yg warna hijau anak2 suka)
- Sedikit timun Jepun - hiris nipis memanjang
- Sedikit ketam dingin beku ( Filamen berperisa ketam) - hiris nipis
- 2 keping telur dadar ( dari 3 biji telur - pukul rata dan goreng membentuk dadar))
Cara-cara
- Basuh dan masakkan beras bersama air hingga masak.
- Dalam bekas campurkan - cuka,gula garam bersama air, ketepikan
- Ratakan nasi di dalam mangkuk kaca biar suam sikit.
- Renjis campuran cuka pada nasi dan kacau rata.
- Ambil sedikit nasi yg agak sejuk, ratakan di atas nori.Bubuh hirisan timun, hirisan ketam dan telur dadar.
- Gulung kemas membentuk sushi dan potong kecil ikut saiz disukai dan hidangkan...Selamat mencuba.
- Puas makan untuk sekeluarga..dan amat menjimatkan..
Sushi shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment