Bahan-bahan ( 5 orang )
- Ayam 1/2 ekor - potong kecil-kecil
- Lengkuas - 1 inci
- * Bawang besar - 2 biji
- * Bawang putih - 1 labu
- * Tomato - 3 biji
- * Belacan - 1 inci
- * Serai - 3 batang
- * Cili boh - 2 sudu
- Daun limau purut - 5 helai
- Limau nipis - 2 biji
- Minyak - 2 sudu
Cara-cara
- Rebus ayam yang telah dipotong kecil dengan lengkuas sampai masak
- Untuk pes tomyam - kisar semua bahan-bahan bertanda *
- Tumis bahan-bahan yang dikisar tanpa minyak hingga masak - minyak naik
- Masukkan 2 sudu minyak selepas bahan dikisar masak
- Masukkan ayam yang telah direbus
- Tuangkan air rebusan ayam sikit demi sedikit mengikut kepekatan yang diperlukan
- Masukkan daun limau purut
- Masukkan perahan air limau-bergantung pada tahap kemasaman yang anda mahukan
- Selesai
Tomyam ayam ori shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment