11 Oct 2013

Kerutup daging

Kerutup daging -


Bahan-bahan ( 5 orang )



  • 500g daging

  • 4 sudu besar rempah kerutuk

  • 2 sudu cili giling

  • 1/2 biji bawang besar

  • 3 cawan santan pekat

  • 2 sudu besar kicap pekat

  • 1/2 keping gula melaka/manisan

  • 2 sudu besar kerisik

  • [bahan tumis]

  • 1/2 bawang besar

  • 1/2 inci halia

  • 2 ulas bawang putih

  • 1 batang kulit kayu manis

  • 2 kuntum bunga lawang

  • 3 kuntum bunga cengkih

  • 3 biji buah pelaga

  • 3 sudu besar minyak



Cara-cara



  1. Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.

  2. Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk

  3. Panaskan minyak

  4. Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi

  5. Kemudian masukkan campuran rempah tadi

  6. Masak sehingga pecah minyak

  7. Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.

  8. Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.

  9. Siap untuk dihidang.






Kerutup daging shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;