Bahan-bahan ( seisi keluarga )
- ayam - ikut suka banyak mana
- halia dan bawang putih - dikisar bersama . kuantiti ni ikutlah banyak mana ayam atau kuah yg bakal anda masak. if dalam 8 ketul ayam letak lah dlm 2 sb.
- serbuk kurmai babas - ikut suka nak letak banyak mana - if 8 ketul 8, letak dlm 2 ke 3 sb.
- suku biji bawang besar - dimayang
- 1 btg kulit kayu manis, 2 biji bunga lawang , 3 biji buah pelaga , 3 biji bunga cengkih
- ubi kentang - dipotong2 / belah 4 - ikut suka bnyak mana
- lada sulah - secukup rasa pedas yg anda suka
- garam secukup rasa
- 2 helai daun pandan , 1 batang serai - diketuk
- santan / susu cair - suku cawan
- air - ikut banyak mana kuah yg anda suka
- minyak tuk menumis
Cara-cara
- tumis bunga lawang, bga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, bawang putih dan halia yg diblend tadi, bawang besar,serai dan daun pandan.
- dah naik bau, masukkan ayam, ubi kentang dan garam.biarkan seketika dlm 2 minit.
- masukkan air dlm 1 cawan. biarkan seketika dlm 3 minit. ni nak biarkan rencah yg ditumis tadi masuk kat dlm dging ayam tu.
- pas tu, masukkan plak, serbuk kurma. biarkan seketika dlm 2 minit g.
- pas tu, masukkan air lagi 3 cawan. biarkan mendidih, kemudian masukkan santan / susu cair. Biar dlm 1 minit ( sambil tu kacau2 la skit) then masukkan lada sulah.
- masaklah sampai ayam dan kentang empuk dan masak. siap.
Ayam masak kurma shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment