Bahan-bahan ( 15-20 orang )
- 2 tin susu cair (dicampur sedikit air)
- 2 sudu besar tepung kastard (dibancuh dengan sedikit air)
- 1/2 sudu teh garam
- 5 sudu besar gula (atau mengikut kemanisan sendiri)
- sesikat pisang lemak manis yang kulitnya baru sedikit kuning dibuang kulit dan digoreng dengan minyak sehingga kekuning-kuningan lalu ditoskan.
- 1/2 paket prune
- 1 paket gajus masin
- 1 tin cocktail
Cara-cara
- susu cair bersama gula dan garam dikacau di atas api perlahan sehingga sedikit mendidih lalu dicampur dengan tepung kastard yang sudah dibancuh.
- kacau lagi sehingga mendidih sedikit lalu di campur dengan cocktail. Agak mendidih sedikit dicampur buah prune dan diangkat.
- Di dalam bekas yang sesuai diatur pisang lemak manis yang telah digoreng tadi lalu dituangkan bahan yang telah dimasak tadi ke atasnya. Akhir sekali biji gajus masin ditabur di atasnya.
- Setelah agak sejuk disimpan dalam peti sejuk sehinggalah waktu menghidangnya.
Puding Raja shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment