Bahan-bahan ( 5org )
- 15kpg biskut cream crackers
- 6 bji telur
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 tin air(guna sukatan tin susu)
- 10 sudu gula (tuk topping karamel)
- buah-buahan campuran (untuk hiasan)
Cara-cara
- Mula-mula pukul telur bersama gula sampai kembang.
- Bila dah kembang, rehatkan sebentar n kisarkan biskut cream crackers hingga hancur.
- Ambil 10 sudu gula tadi n masak dlm kuali hingga kekuningan, ble dah kekuningan, masukkan dalam loyang bulat dan ratakan dengan mengoyangkan loyang tersebut.(ala wat gula perang la...) Biarkan ia sejuk seketika.
- Pastu masukkan susu cair dan air di ikuti dengan biskut tadi ke dalam telur n hingga gaul rata.
- Pastu tuang adunan ke dalam loyang yang kite dah tuang karamel tadi. So akan ada 2 lapisan, karamel n adunan td.
- Kukus selama 35 minit (if nak tau dah msk or lum, cucuk puding guna lidi n if lidi bersih, so dah masak la tu)
- Boleh di hias dgn menaburkan buah2an campuran(sdp woooo)
- PERHATIAN:- Semasa terbalikkan puding tadi, pastikan guna bekas yg rata, sprti alas kek(yg cm plywood tu) cz puding nie agak lembut, hati-hati tau................ lepas tu masukkan dalam peti sejuk selama 20minit.( sesuai di hidang ketika sejuk)
Puding biskut shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment