20 Oct 2013

Puding biskut

Puding biskut -

Bahan-bahan ( 5org )



  • 15kpg biskut cream crackers

  • 6 bji telur

  • 1 tin susu cair

  • 1/2 cawan gula pasir

  • 1 tin air(guna sukatan tin susu)

  • 10 sudu gula (tuk topping karamel)

  • buah-buahan campuran (untuk hiasan)



Cara-cara



  1. Mula-mula pukul telur bersama gula sampai kembang.

  2. Bila dah kembang, rehatkan sebentar n kisarkan biskut cream crackers hingga hancur.

  3. Ambil 10 sudu gula tadi n masak dlm kuali hingga kekuningan, ble dah kekuningan, masukkan dalam loyang bulat dan ratakan dengan mengoyangkan loyang tersebut.(ala wat gula perang la...) Biarkan ia sejuk seketika.

  4. Pastu masukkan susu cair dan air di ikuti dengan biskut tadi ke dalam telur n hingga gaul rata.

  5. Pastu tuang adunan ke dalam loyang yang kite dah tuang karamel tadi. So akan ada 2 lapisan, karamel n adunan td.

  6. Kukus selama 35 minit (if nak tau dah msk or lum, cucuk puding guna lidi n if lidi bersih, so dah masak la tu)

  7. Boleh di hias dgn menaburkan buah2an campuran(sdp woooo)

  8. PERHATIAN:- Semasa terbalikkan puding tadi, pastikan guna bekas yg rata, sprti alas kek(yg cm plywood tu) cz puding nie agak lembut, hati-hati tau................ lepas tu masukkan dalam peti sejuk selama 20minit.( sesuai di hidang ketika sejuk)






Puding biskut shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;