Bahan-bahan ( lebih kurang 4 atau 5 org makan )
- 8 ketul ayam , potong agak2 besar penumbuk korang
- 3 ulas bwg putih (ketuk je)
- 2 sudu besar serbuk tandoori Masala
- 1 cawan yogurt (tairu-yg x ada perisa apa2)
- 1/2 cawan air
- 2 sudu besar minyak sapi (butter pun boleh)
- 1 sudu besar halia (ditumbuk)
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Campur je semua bahan2 tadi ke dalam mangkuk besar
- Gaul ayam dan perap sekurang-kurangnya 4 jam. Semalaman lagi bagus.
- Bakar dlm oven, suhu 200 celcius selama lebih kurang 60 minit. (Api atas bawah) Kalau fan-assisted oven kena kurangkan suhu ke 170 celcius je. Balikkan ayam supaya masak kedua2 belah (bergantung pada oven masing2)
- Kalau x de oven, boleh grill atau BBQ. Masa balikkan ayam tu, sapulah lagi sedikit minyak sapi atau butter.
- Boleh dimakan dengan pelbagai jenis nasi atau roti nan. Kalau nak sedap lagi, perahkan sikit lemon atas ayam. Hiaskan dengan hirisan tomato, timun dan daun salad.
Ayam Tandoori shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment