Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 5-6 ketul ayam (mana-mana part pun boleh)
- 3 biji bawang merah (*)
- 3 cm kunyit hidup (*)
- 1 genggam cili padi / anggaran 15-20 biji (*)
- 3 batang serai (di titik)
- 2-3 asam keping
- 1 helai daun kunyit
- 1 kotak santan
- Garam secukup rasa
- Bahan-bahan (*) di tumbuk halus
Cara-cara
Masukkan bahan-bahan (*) dan ayam. Biar sehingga air ayam kering.
Masukkan santan dan asam keping. Jika warna kuah tak kuning sangat, boleh tambah dengan serbuk kunyit.
Bila kuah hampir mendidih, masukkan daun kunyit dan serai
Rasakan garam dan tadaaa dah siap....
Ayam masak lemak berapi shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment