Bahan-bahan ( 8x8 inci )
- 1 bungkus agar-agar
- 3 gelas air
- 1 gelas gula
- 4 biji telur ayam
- 11/2 gelas tepung gandum
- 1/2 tin susu pekat
- 250 gram butter
- 1 botol kraft spread cream cheese @ philadelphia cream cheese (250 gram)
Cara-cara
- Agar-agar di masak dgn 3 gelas air & 1 gelas gula.
- Pukul telur sampai putih & kembang.
- Masukkan butter, pukul lagi hingga sebati.
- Kemudian masukkan susu pekat & tepung gandum. Gaul rata.
- Masukkan pula spread cream cheese. Gaul lagi hingga betul2 sebati.
- Akhir sekali tuangkan agar2 yang telah dimasak tadi. Gaul dengan cepat agar agar2 tidak beku & berketul2.
- Masukkan ke dlm acuan atau loyang berukuran 8x8 inci.
- Kemudian ambil satu lagi acuan berukuran 81/2 x 81/2 inci dan masukkan sedikit air ke dalamnya.
- Letakkan acuan adunan ke dalam acuan yg berisi air. (kaedah double boil)
- Bakar di dalam oven dengan kepanasan 150C, api atas & bawah selama 1 jam 30 minit.
- Potong puding bila ianya betul2 sejuk & agak keras.
Puding cheese shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment