Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
- Bagi Lapisan Bawah
- 500ml air
- 180gm gula pasir
- 300ml santan pekat
- 10gm agar - agar powder
- 500gm cendol
- sedikit garam
- Bagi Lapisan Atas
- 500ml air
- 200gm gula merah
- 300ml santan pekat
- 10gm agar - agar powder
- 1 biji kuning telur
- sedikit garam
Cara-cara
- Bagi Lapisan Bawah
- Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
- Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
- Bagi Lapisan Atas
- Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
- Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
- Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.- Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
Puding cendol shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment