22 Oct 2013

Sup ayam

Sup ayam -


Bahan-bahan ( 8org )



  • 1 ekor ayam potong 16

  • 1 labu bwg merah

  • 2 ulas bwg putih

  • 1 inci halia

  • sebatang kulit kayu manis

  • 4 kuntum bunga cengkih

  • 2 kuntum bunga lawang

  • 3 iji buah pelaga

  • 2 bj kentang

  • 1 btg lobak

  • 1 mangkuk air panas br masak

  • lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam

  • daun sup, daun bawang & bawang goreng



Cara-cara



  1. Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.

  2. Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6

  3. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.

  4. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit

  5. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.

  6. Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda

  7. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang






Sup ayam shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;