Bahan-bahan (kuah) 10 orang
- 1 kg ikan selayang
- 20 ulas bawang merah
- 20 tangkai cili kering
- 6 tangkai cili api
- 1 sudu kecil belacan
- 10 keping asam keping
- 10 cawan air
- 4 tangkai daun kesum
- 1 biji bunga kantan – dibelah dua
- Garam dan gula
- Bahan-bahan lain
- Laksa beras cap Eka 1 kg
- 5 biji telur rebus – dibelah dua
- Hirisan salad, bawang besar, cili api dan timun
Cara-cara
- Rendam laksa selama 1 jam, kemudian rebus sehingga lembut dan toskan.
- Untuk kuah, rebus ikan selayang sehingga lembut dan asingkan isinya daripada tulang. Guna air rebusan ikan untuk kisar tulang ikan dan kemudian tapiskan.
- Kisar isi ikan, bawang merah, cili kering dan cili api.
- Masak bahan yang dikisar di dalam periuk. Masukkan belacan, asam keping, air, daun kesum, bunga kantan, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
- Hidangkan laksa penang dengan ulam, telur rebus dan limau kasturi (optional).
Resepi laksa Penang shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment