3 Oct 2013

Tepung Kapur

Tepung Kapur -



Tepung Kapur

Bahan-bahan



3 cawan tepung gandum

2 cawan air

1/2 keping manisan atau 1 cawan gula melaka

Sesudu kapur makan

Garam secukup rasa

Kelapa parut



Cara-cara





1. Masakkan manisan/ gula melaka dengan air sampai cair. Sejukkan.

2. Masukkan air manisan/ air gula melaka ke dalam tepung gandum. Masukkan sedikit-sedikit. Adunannya tidak cair sangat dan tidak pekat dan likat.Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sikit air dan masukkan garam.

3. Tapiskan dalam loyang yang telah digris dengan minyak atau mentega.

4. Kukus dalam masa 30 - 45 minit.

5. Apabila masak, sejukkan, kemudian potonglah kuih ni mengikut citarasa.

6. Gaulkan kelapa parut dengan garam sikit. Kemudian gaulkan kuih yang dah dipotong tadi dengan kelapa parut.



Tepung Kapur shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;