11 Mar 2022 0 comments

Bubur Bebola Labu

Bubur Bebola Labu -

Bubur Bebola Labu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
250 gm Labu
3 cawan Tepung Pulut
3 sudu Tepung Gandum
1/4 sudu teh Garam

Kuah Santan :
1 cawan Santan Pekat atau Santan Kotak
2 1/2 cawan Air
1/2 sudu kecil Garam
1 helai daun pandan, simpul

1/4 cawan sagu - di rebus hingga jernih
Tos dan alirkan di bawah air paip hingga keluar kanjinya.


Penyediaan :
  1. Labu di rebus dan di lecek hingga halus.
  2. Gaul bersama tepung pulut, tepung gandum dan garam.
  3. Uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  4. Gentel doh menjadi bebola bulat atau bujur.
  5. Masak air dan daun pandan hingga mendidih.
  6. Rebus bebola labu hingga terapung.
  7. Angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
  8. Kemudian toskan.
  9. Satukan bahan Kuah Santan, masak hingga mendidih.
  10. Masukkan bebola labu, gaul rata.
  11. Hidang dengan sagu dan tuang sirap gula melaka sesuai kemanisannya.

Sirap Gula Melaka :
1 cawan air
200 gm gula melaka
1 helai daun pandan, simpul

Masak hingga gula larut dan tapis.

Bubur Bebola Labu


Bubur Bebola Labu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
28 Feb 2022 0 comments

Kari Terung Sumbat

Kari Terung Sumbat -

Kari Terung Sumbat
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
3 biji Terung 
200 gm Daging cincang
1/2 labu Bawang Holland cincang
2 ulas Bawang Putih cincang
1 biji Tomato, potong dadu
1 sudu kecil rempah kari daging
2 sudu besar minyak untuk menumis

Penyediaan Inti :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan rempah kari.  Gaul rata.
  3. Masukkan daging dan reneh hingga daging lembut.
  4. Masukkan tomato cincang, Masak hingga inti sedikit kering.
  5. Sejukkan sebelum di isi ke dalam terung.
  6. Gelek terung bahagian atas dengan kayu pencanai hingga leper.
  7. Belah di tengahnya dan jadikan seperti poket.
  8. Isikan inti daging hingga penuh.

Kuah Kari :
1/2 cawan Santan pekat
1 cawan air
2 helai Daun Kari
2 ulas bawang putih, cincang
1 sudu besar rempah Kari Daging
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil air asam jawa
1 sudu besar minyak untuk menumis

Penyediaan Kuah Kari :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, daun kari dan rempah kari.
  2. Masukkan air dan santan, biar mendidih sebentar.
  3. Masukkan air asam jawa dan sedikit garam. gaul rata, 
  4. Masukkan terung sumbat, tutup kuali.
  5. Reneh hingga terung lembut dan kuah sedikit kering.
  6. Boleh di makan begitu saja atau bersama nasi.

Kari Terung Sumbat






Kari Terung Sumbat shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;