28 Mar 2022 0 comments

Ikan Stim Tociau

Ikan Stim Tociau -

Ikan Stim Tociau
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor Bawal Emas
Potong ikan 2 cm tebal, jangan putus

PES HUMAN TOCIAU
4 sudu besar cili merah cincang
2 sudu besar bawang putih cincang
1 sudu besar halia cincang
1 sudu besar gula
2 sudu kecil serbuk pati ayam
1/2 sudu besar Sinchuan Cili Bean
4 tangkai cili padi - jika suka pedas

Bahan Minyak Wangi

1 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang, hiris
1 bawang besar, hiris
1/4 cawan minyak

Penyediaan :
  1. Panaskan , tumis bay leaf, bunga lawang, bawang hiris dan kayu manis.
  2. Apabila naik bau, keluarkan bahan2 tumis, tinggalkan minyak sahaja
  3. Masukkan bahan PES TOCIAU dan tumis hingga naik bau
  4. Panaskan pengukus, selitkan potongan carrot dan halia pada ikan.
  5. Letak Pes  Tociau dan kukus sebentar selama 6-7 minit.
  6. Hias cili hiris.

Ikan Stim Tociau


Ikan Stim Tociau shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
15 Mar 2022 0 comments

Biskut Gulungan Kurma

Biskut Gulungan Kurma -

Biskut  Gulungan Kurma
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm mentega
50 gm gula kaster
2  kuning telur
250 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
25 gm susu tepung

Jem Kurma
200 gm kurma, cincang halus
1/4 sudu teh serbuk kayu manis - optional
50 ml susu cair
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar mentega

Penyediaan 
  1. Cincang kurma hingga halus.
  2. Masukkan gula, mentega, serbuk kayu manis dan susu cair.
  3. Kacau hingga bergumpal dan tidak melekat di kuali.
  4. Sejukkan dahulu dan gentel bujur (4gm)
  5. Satukan mentega dan gula kacau dengan senduk kayu hingga berkrim.
  6. Masukkan kuning telur satu persatu, kacau hingga sebati.
  7. Masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
  8. Rehatkan selama 15 minit dalam peti sejuk.
  9. Canai dan terap menggunakan penerap bulat.
  10. Leperkan sedikit supaya senang di lipat.
  11. Mmasukkan inti kurma di tengahnya dan lipat hujung pastri hingga bertemu di tengah.
  12. Untuk hiasan, sepit mengikut paten yang di sukai.
  13. Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.
Biskut Gulungan Kurma


Biskut Gulungan Kurma shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;