29 Nov 2013 0 comments

Laksam Ganu

Laksam Ganu -


Bahan-bahan:


  • 6 cawan tepung beras

  • 1 cawan tepung gandum

  • 8 cawan air suam


Cara-cara masak:


  1. Campur dan kacau semua bahan hingga sebati.

  2. Lenserkan minyak pada tudung periuk.

  3. Tuang tepung ke atas tudung periuk dan kukus selama 4 minit.

  4. Bila dah masak, angkat dan gulung laksam tersebut






Laksam Ganu shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Pecal

Pecal -
Bahan-bahan:


  • 4 rantai kacang panjang

  • 1/2 biji timun

  • 1 keping tauhu

  • 1/4 biji sengkuang

  • 1 biji telur rebus

  • 4 pokok kangkung


Bahan untuk kuah:


  • 1/2 cawan kacang tanah

  • 10 tangkai cili kering

  • 3 ulas bawang merah

  • 2 ulas bawang putih

  • 1 inci belacan

  • 1 camca teh asam jawa

  • 2 cawan besar gula

  • 1 biji cili merah


Cara penyediaannya:


  1. Gorong bawang,cili,belacan,bawang merah & bawang putih. Biar layu sedikit.

  2. Goreng kacang tanah.

  3. Tumbuk bahan gorengan tadi kecuali kacang.Kacang blender tapi jangan hancur sangat.

  4. Gaul sebati dan masukkan belacan,asam jawa & gula.Tuang air mendidih.

  5. Basuh dan potong sayur.Kacang panjang,kangkung dan taugeh celur.

  6. Tauhu digoreng.






Pecal shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;