11 Jun 2015 0 comments

Triffle utk minum petang

Triffle utk minum petang -
Syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

1  swiss roll 
1  tin fruit coctail
1  kotak jelly crystal 

* Boleh juga diganti buah peach dlm tin

RESEPI UNTUK CASTARD :

1  tin susu sejat Ideal milk
1  tin air buah-buah dalam tin
5  sudu besar tepung kastard - secukupnya

CARA MEMASAK CASTARD : Campur semua bahan dalam periuk dan kacau dulu bagi tepung castard larut kemudian baru nyalakan api dapur dan terus kacau sampai kuah castard menjadi pekat dan berkilat .Terus tutup api dan kacau perlahan-lahan bila dan suam sikit baru dituang ke atas kek yang dah disusun dalam mangkuk yang sesuai.

* Kuah castard ni mesti di kacau masa proses memasaknya kalau tak kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul . Kalau nak sos castard lebih pekat tambah lagi tepung castard dan kalau nak lagi manis tambah la gula..

CARA NAK SUSUN ATUR TRIFFLE NI :

1. Potong kek swiss roll sederhana tebal dalam 2 cm ketebalannya , lepas tu susun kek dalam mangkuk yang sesuai , pastikan semua pemukaan mangkuk ditutup dengan kek .

2. Tuangkan sos castard yang dah dimasak tadi secara perlahan-lahan sampai menutupi lapisan kek tadi dan biar sampai sos castard sejuk . Ambil semua buah dalam tin yang sudah ditos awal tadi dan susunlah diatas sos castard tadi.

3. Bancuh jelly crsytal mengikut arahan yang diberi pada kotak pembungkus dan tuangkan secara perlahan-lahan atau menggunakan senduk , ceduk jelly ini dan tuang ke atas lapisan fruit coctail tadi secara perlahan-lahan sampai habis jelly ini.  Biarkan jelly sejuk dan mengeras sikit dan boleh la dimasukkan triffle ni ke dalam peti sejuk , bila jelly dah keras boleh la dimakan bersama whipping cream..

Triffle ni sedap dimakan dgn whipping cream .


Triffle utk minum petang shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
10 Jun 2015 0 comments

Tart Nenas Hitam

Tart Nenas Hitam -

Tart Nenas Hitam

Bahan A
250 gram gula perang
300 gram mentega tawar
Sebiji telur (kuning dan putih) grade B
1 kuning telur
1/4 sudu teh garam

Bahan B
30 gram tepung jagung
425 gram tepung gandum
30 gram serbuk coklat hitam
30 gram susu tepung

Jem nenas secukupnya - gentel bujur

Penyediaan :
1.  Satukan bahan A dan pukul hingga sebati menggunakan senduk kayu.
2.  Masukkan bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
3.  Masukkan ke dalam acuan tart gulung dan tekan.  Letak inti nenas dan gulung.
4.  Hias mengikut suka.
5.  Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 150C selama 25-30minit.

Nota :  Serbuk coklat hitam mempunyai rasa yang pahit, sukatan boleh dikurangkan dan dicampur dengan serbuk koko biasa..

Tart Nenas Hitam


Tart Nenas Hitam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;