AYAM MASAK MERAH UTARA - AYAM MASAK MERAH UTARA Sumber asal gambar: Disini Bahan-bahan 1ekor ayam (dibersihkan) 3 biji bawang besar (dikisar) 5 batang serai (dikisar) 2 ½ inci lengkuas (dikisar) 4 inci halia( dikisar) 1 ½ cili kering (dikisar) 1 batang kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang 3 kuntum bunga cengkih 1 mangkuk minyak (menggoreng & menumis) ½ sudu besar garam ½ sudu besar kunyit
AYAM MASAK MERAH UTARA shared from aisyah
Republish by The CC Resepi
Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis -
Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis
Resipi : Chef Joha
Bahan-bahan
1kg rusuk kambing atau tulang kambing, di potong panjang ikut tulang nya
2 lobak merah dipotong serong kasar2
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bawang merah goreng, tomato cherry - bagai khiasan
Rempah Kasar
1 in kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
1 bunga lawang
Rempah Halus - di sangai tanpa minyak dan kisar halus
1 sudu teh biji jintan halus
1 sudu teh biji jintan manis
2 sudu teh biji lada hitam
1 sudu teh biji ketumbar
Bahan Kisar / Hiris
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inch halia
3 sudu besar cili kisar tanpa cuka
Penyediaannya
Panaskan minyak di kuali, masukan bahan kisar / hiris, rempah kasar dan halus. Biarkan sebentar hingga naik baunya. Masukan Rusuk dan gaulkan dengan rempahnya. Tuangkan air secukupnya, 1/2 cawan kicap manis. Letakan lobak merah dan gaulkan, Perasakan garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih dan masak. Sajikan dengan taburkan bawang merah goreng dan buah tomato cherry.
Nota : Jika menggunakan tulang kambing, rebus dahulu sehingga daging lembut.
Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis
Resipi : Chef Joha
Bahan-bahan
1kg rusuk kambing atau tulang kambing, di potong panjang ikut tulang nya
2 lobak merah dipotong serong kasar2
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bawang merah goreng, tomato cherry - bagai khiasan
Rempah Kasar
1 in kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
1 bunga lawang
Rempah Halus - di sangai tanpa minyak dan kisar halus
1 sudu teh biji jintan halus
1 sudu teh biji jintan manis
2 sudu teh biji lada hitam
1 sudu teh biji ketumbar
Bahan Kisar / Hiris
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inch halia
3 sudu besar cili kisar tanpa cuka
Penyediaannya
Panaskan minyak di kuali, masukan bahan kisar / hiris, rempah kasar dan halus. Biarkan sebentar hingga naik baunya. Masukan Rusuk dan gaulkan dengan rempahnya. Tuangkan air secukupnya, 1/2 cawan kicap manis. Letakan lobak merah dan gaulkan, Perasakan garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih dan masak. Sajikan dengan taburkan bawang merah goreng dan buah tomato cherry.
Nota : Jika menggunakan tulang kambing, rebus dahulu sehingga daging lembut.
Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis
Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
Subscribe to:
Posts (Atom)