Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis
Resipi : Chef Joha
Bahan-bahan
1kg rusuk kambing atau tulang kambing, di potong panjang ikut tulang nya
2 lobak merah dipotong serong kasar2
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bawang merah goreng, tomato cherry - bagai khiasan
Rempah Kasar
1 in kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
1 bunga lawang
Rempah Halus - di sangai tanpa minyak dan kisar halus
1 sudu teh biji jintan halus
1 sudu teh biji jintan manis
2 sudu teh biji lada hitam
1 sudu teh biji ketumbar
Bahan Kisar / Hiris
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inch halia
3 sudu besar cili kisar tanpa cuka
Penyediaannya
Panaskan minyak di kuali, masukan bahan kisar / hiris, rempah kasar dan halus. Biarkan sebentar hingga naik baunya. Masukan Rusuk dan gaulkan dengan rempahnya. Tuangkan air secukupnya, 1/2 cawan kicap manis. Letakan lobak merah dan gaulkan, Perasakan garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih dan masak. Sajikan dengan taburkan bawang merah goreng dan buah tomato cherry.
Nota : Jika menggunakan tulang kambing, rebus dahulu sehingga daging lembut.
Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis
Rusuk Kambing Bonesteak Hitam Manis shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment