Tepung Pelita Moden
Sumber : Yani@myresipi.com
Bahan Lapisan Bawah - Hijau
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
4 cawan air
1 cawan jus pandan (10 helai daun pandan + 1 cawan air), kisar dan tapis
1 sudu teh air kapur
1/4 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh pewarna hijau
Bahan Lapisan Atas - Putih
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
1 kotak kecil santan (250ml)
2 cawan air
1 sudu teh garam halus
Cara-cara :
1. Satukan bahan lapisan bawah dan bancuh hingga sebati. Tapis ke dalam periuk dan masak hingga pekat, licin dan berkilat.
2. Angkat dan masukkan ke dalam acuan kecil. Ketepikan.
3. Satukan bahan lapisan atas dan bancuh hingga sebati. Tapis ke dalam periuk dan masak hingga adunan pekat.
4. Angkat dan tuang ke atas lapisan hijau.
5. Sejukkan dahulu sebelum di hidang.
Nota : Tepung Pelita Moden di masak terus dan tidak di kukus seperti tepung pelita tradisi yang di isi di dalam bekas daun pisang dan di kukus. Gula pula di adun bersama bancuhan.
4 cawan air
1 cawan jus pandan (10 helai daun pandan + 1 cawan air), kisar dan tapis
1 sudu teh air kapur
1/4 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh pewarna hijau
Bahan Lapisan Atas - Putih
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
1 kotak kecil santan (250ml)
2 cawan air
1 sudu teh garam halus
Cara-cara :
1. Satukan bahan lapisan bawah dan bancuh hingga sebati. Tapis ke dalam periuk dan masak hingga pekat, licin dan berkilat.
2. Angkat dan masukkan ke dalam acuan kecil. Ketepikan.
3. Satukan bahan lapisan atas dan bancuh hingga sebati. Tapis ke dalam periuk dan masak hingga adunan pekat.
4. Angkat dan tuang ke atas lapisan hijau.
5. Sejukkan dahulu sebelum di hidang.
Nota : Tepung Pelita Moden di masak terus dan tidak di kukus seperti tepung pelita tradisi yang di isi di dalam bekas daun pisang dan di kukus. Gula pula di adun bersama bancuhan.
Tepung Pelita Moden
Tepung Pelita Moden shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment