27 Sept 2015

Tepung Pelita Moden

Tepung Pelita Moden -

Tepung Pelita Moden
Sumber : Yani@myresipi.com

Bahan Lapisan Bawah - Hijau
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
4 cawan air
1 cawan jus pandan (10 helai daun pandan + 1 cawan air), kisar dan tapis
1 sudu teh air kapur
1/4 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh pewarna hijau

Bahan Lapisan Atas - Putih
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
1 kotak kecil santan (250ml)
2 cawan air
1 sudu teh garam halus

Cara-cara :
1.  Satukan bahan lapisan bawah dan bancuh hingga sebati.  Tapis ke dalam periuk dan masak hingga pekat, licin dan berkilat.
2.  Angkat dan masukkan ke dalam acuan kecil.  Ketepikan.
3.  Satukan bahan lapisan atas dan bancuh hingga sebati.  Tapis ke dalam periuk dan masak hingga adunan pekat.
4.  Angkat dan tuang ke atas lapisan hijau.
5.  Sejukkan dahulu sebelum di hidang.

Nota :   Tepung Pelita Moden di masak terus dan tidak di kukus seperti tepung pelita tradisi yang di isi di dalam bekas daun pisang dan di kukus.  Gula pula di adun bersama bancuhan.
Tepung Pelita Moden


Tepung Pelita Moden shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;