5 Sept 2015

Lasagna San Remo

Lasagna San Remo -

Lasagna San Remo

Bahan-bahan
250gm San Remo Instant Lasagna

Sos Daging
2 sudu besar minyak masak / zaitun
1 biji bawang besar, cincang
1 ulas bawang putih, cincang
1 batang carrot, cincang
2 biji tomato, potong dadu
500gm daging cincang
1 tin kecil tomato puree
2 tin kecil sos tomato Prego
2 cawan air / air rebusan ayam
garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Taburan :  Keju Mozzarella secukupnya

Penyediaannya :
1.  Panaskan minyak, Masukkan bawang putih, bawang besar dan carrot, masak hingga layu.
2.  Masukkan daging cincang, masak hingga daging berubah warna.  Masukkan sos tomato dan air, perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
3.  Reneh selama 20 minit.  Angkat dan ketepikan.

Sos Keju
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu cair
100gm parutan keju Cheddar

Penyediaan :
1.  Cairkan mentega di dalam periuk, masukkan tepung gandum dan kacau hingga rata.
2.  Masukkan susu cair dan kacau hingga agak pekat.  Perasakan dengan secubit garam dan serbuk lada sulah.
3.  Masukkan parutan keju Cheddar dan kacau hingga keju cair.

Cara-cara Penyediaan Lasagna
1.  Panaskan oven pada suhu 180C.
2.  Leser sedikit mentega dalam bekas tahan panas.
3.  Lapis Lasagna dengan sos keju, lapisan kedua pula dengan sos daging ulangi langkah hingga 4 lapisan.  Lapisan atas, tabur dengan parutan keju Mozzarella.
4.  Bakar selama 25-30min bergantung pada saiz acuan sehingga masak.

Tips :  Pastikan kepingan lasagna di tutupi dengan sos daging hingga rata untuk melembutkan kepingan lasagna. atau mencelurkan kepingan lasagna terlebih dahulu di dalam air mendidih yang di letak sedikit minyak zaitun,  Toskan terlebih dahulu.
Lasagna San Remo




Lasagna San Remo shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;