31 Dec 2016 0 comments

Sandwich Telur Mata / Poached Egg Sandwich

Sandwich Telur Mata / Poached Egg Sandwich -

Sandwich Telur Mata / Poached Egg Sandwich

Bahan-bahan
Roti Sandwich
Telur segar
Timun - hiris
Tomato - hiris
Salad - hiris
Sedikit garam dan serbuk lada putih

Cara Memasak Telur Mata
Masukkan air ke dalam periuk non-stick yang rendah, sedikit garam dan cuka.  Biarkan mendidih.
Pecahkan dahulu telur ke dalam cawan, kemudian tuang perlahan-lahan ke dalam air mendidih.
Perlahankan api, tutup periuk dengan penutup dan biarkan telur terendam selama 4 minit.
Selepas itu angkat telur dengan senduk berlubang dan toskan di atas tisu dapur.

Penyediaan Sandwich
Bakar kepingan roti sebentar.
Letak hirisan timun, tomato dan salad
Letak telur mata dan tabur sedikit garam dan serbuk lada sulah.
Boleh juga di renjis dengan kicap cair sebagai perasa.

Sandwich Telur Mata / Poached Egg Sandwich


Sandwich Telur Mata / Poached Egg Sandwich shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 Dec 2016 0 comments

Ayam Tandoori / Tandoori Chicken

Ayam Tandoori / Tandoori Chicken -

Ayam Tandoori / Tandoori Chicken

Bahan Perap
4 keping paha ayam tanpa kulit, kelar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil garam
1 sudu besar jus lemon

Gaul dan perap selama 1 jam di dalam peti sejuk

Bahan Rempah
6 sudu besar yogurt pekat
2 sudu kecil garam
1 sudu besar pes halia dan bawang putih
Jus limau nipis
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar garam masala
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit pewarna merah
1 sudu besar daun fenugreek kering / parsley kering
2 sudu besar minyak sayur

Satukan semua bahan kecuali minyak, gaul sebati.


Cara-cara :
Cuci ayam, buang kulit dan kelar beberapa bahagian supaya rempah menyerap dengan rata.
Gaul rata bersama bahan-bahan perap dan biarkan selama satu jam di dalam peti sejuk.
Satukan semua bahan rempah, kemudian gaul bersama perapan ayam tadi.
Letak minyak sayur dan gaul hingga sebati.

Letak di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit hingga ayam masak.
Untuk lebih aroma, panggang ayam di atas bara api.
Hidang bersama chutney pudina, bawang jeruk dan perahan limau nipis.

Chutney Pudina / Mint Chutney
1 cawan daun pudina
1 cawan daun ketumbar
3 tangkai cili hijau
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh gula
3 sudu besar yogurt

Masukkan semua ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.  Sedia di hidangkan bersama ayam tandoori.

Jeruk Bawang
3 biji bawang besar merah
1 sudu besar cuka
Garam dan gula secukupnya

Gaul sebati.

Ayam Tandoori / Tandoori Chicken


Ayam Tandoori / Tandoori Chicken shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;