30 Jul 2017 0 comments

Nasi Minyak / Ghee Rice

Nasi Minyak / Ghee Rice -

Nasi Minyak / Ghee Rice

Bahan-bahan
3 cawan beras Basmati
3 sudu besar yoghurt, jika suka
3 tangkai daun ketumbar, cincang kasar
1 cawan susu cair / susu sejat
3 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Bahan Hiris
5 ulas bawang merah, dimayang
2 ulas bawang putih, ketuk dan cincang halus
2 cm halia, ketuk dan cincang halus
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis

Rempah Kasar
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
1 sudu kecil bunga cengkih
1 sudu kecil buah pelaga
3 helai daun pandan, simpul

Hiasan :  Bawang goreng, daun ketumbar, gajus goreng, kismis

Penyediaan :

  1. Cuci beras hingga bersih.  Rendam selama 1 jam.  Kemudian toskan.
  2. Dalam kuali kecil, panaskan minyak sapi, tumis bahan hiris hingga kekuningan.  Masukkan rempah kasar dan daun pandan, tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan beras yang di toskan dan kacau rata selama 5 minit.
  4. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi letrik, masukkan yogurt di ikuti susu sejat, air, garam, gula dan daun ketumbar.  Gaul rata,
  5. Masak seperti biasa.  Apabila nasi telah masak, gemburkan nasi menggunakan garpu perlahan-lahan supaya nasi tidak patah,
  6. Tabur bawang goreng, kismis dan gajus goreng.
  7. Sedia di hidang bersama kuah kari, kerutup atau kurma.


Nasi Minyak / Ghee Rice


Nasi Minyak / Ghee Rice shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 Jul 2017 0 comments

Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq

Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq -

Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq

Bahan-bahan
1/2 kg ayam, potong kecil
Gaulkan bersama garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

3 biji ubi Kentang - dipotong dadu dan digoreng dahulu
1 batang karot - dipotong bulat
8 biji cendawan hitam - rendam dan belah 2
2 cawan air
1/2 cawan kicap manis Enaq
1 sudu besar sos tomato
1 kiub ayam Knorr
Gula secukup rasa

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia

Rempah Kasar
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
Minyak untuk menumis

Rempah Halus
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk lada hitam

Hiasan :  Bawang goreng dan daun ketumbar

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, goreng ayam setengah masak.  Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali, tinggalkan sedikit untuk menumis.
  3. Tumis bahan kisar rempah kasar hingga naik bau.
  4. Masukkan ayam goreng, kentang, cendawan dan carrot.
  5. Masukkan air, rempah halus, kicap manis dan sos tomato.
  6. Perasakan dengan gula.  Biar kuah rasa manis sedikit.
  7. Gaul rata, tutup kuali dan reneh sebentar.
  8. Hidang dengan taburan bawang goreng dan daun ketumbar.
  9. Sedia di hidang bersama nasi putih atau nasi minyak.

Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq


Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;