24 Sept 2017 0 comments

Korean Bulgogi

Korean Bulgogi -

Korean Bulgogi

Bahan-bahan
500g daging, hiris nipis
1 labu bawang besar, hiris

Bahan Perap
5 ulas bawang putih, parut
1 1/2 inci halia, parut
1 sudu kecil cuka
3 sudu besar gula perang / gula pasir
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil cili flakes / paprika
Sedikit garam

Bahan Taburan
Daun bawang hiris
Bijan di sangai

Penyediaan :
Gaul daging bersama bahan perap hingga rata,  Perap selama 3 jam.
Masak di atas nonstick fry pan atau grill.  Letak sekeping sekeping bersama bawang hiris semasa dibakar.  Masak hingga kering atau sedikit lembab.
Angkat dan tabur daun bawang dan bijan.
Hidang bersama nasi atau di bungkus di dalam daun salad.

Korean Bulgogi


Korean Bulgogi shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Sept 2017 0 comments

Steak Daging Mudah

Steak Daging Mudah -

Steak Daging Mudah

Bahan-bahan
4 potong daging steak 1 1/2in tebal
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu besar minyak zaitun

Daging di ketuk sedikit kelilingnya dengan hulu pisau, kemudian taburi garam, serbuk lada di kedua belah hingga rata.  Rengis sedikit minyak dan perap selama 1 jam.

Panggang di dalam oven atau di atas bara api hingga separa masak (medium well) atau sepenuh masak (well done).

Cadangan Hidangan
Kentang Goreng
Kentang Putar
Brocoli / Jagung / Carrot / Kacang Buncis
Sos lada hitam

Sos Lada Hitam / Black Pepper Sauce

Bahan-bahan
2 sudu besar mentega
3 ulas bawang putih dicincang
3 sudu besar lada hitam dikisar
2 cawan air rebusan ayam
1/2 tin cendawan butang dikisar
3 sudu besar HP sos @ sos perang
1 sudu besar kicap hitam
1 sudu kecil Westershire Sos
1/2 cawan krim masakan
Garam dan gula sebagai perasa

Cara-cara 
  1. Panaskan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan lada hitam, kacau sebentar, masukkan air rebusan ayam, cendawan kisar, hp sos, westerhire sos dan biar ia mendidih, masukkan krim masakan, gula dan garam sebagai perasa.
  2. Sekiranya ingin sos kelihatan hitam dan agak gelap, masukkan 1 sudu besar kicap hitam.  Apabila telah mendidih dan pekat matikan api.  Boleh tambah air panas jika sos agak pekat.

Kentang Putar / Mashed Potato

Bahan-bahan
3 biji kentang (kupas, potong dan rebus hingga empuk)
1 sudu besar di cairkan
1/4 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil serbuk lada putih / hitam
3 sudu besar susu segar

Cara-cara
  1. Rebus kentang hingga empuk. Toskan dan lecek ketika masik panas hingga halus.
  2. Masukkan mentega cair dan susu sedikit demi sedikit hingga campuran lembut dan licin. 
  3. Tambah garam dan serbuk lada sulah.
Steak Daging Mudah


Steak Daging Mudah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;