29 Apr 2018 0 comments

Pulut Durian Bunga Telang

Pulut Durian Bunga Telang -
Pulut Durian Bunga Telang

Bahan-bahan
250gm pulut
250ml air
20 kuntum bunga telang
1 keping asam gelugor
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - simpul

Sos Durian
300ml santan KARA
300ml air
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
3 sudu kecil tepung jagung
2 ulas isi durian

Isi Durian

Cara-cara :
  1. Rebus bunga telang dan air hingga mendidih,  Sejukkan dan tapis.
  2. Cuci beras pulut dan toskan,  Rendam bersama asam gelugor dan jus bunga telang selama 20 minit.
  3. Kacau pulut hingga bergaul rata.  Keluarkan asam gelugor,
  4. Kemudian masukkan ke dalam loyang bersama jus bunga telang tadi, garam dan daun pandan.
  5. Kukus selama 20 minit.
  6. Angkat dan gaulkan pulut dengan garpu dan kukus lagi selama 5 minit,
  7. Satukan semua bahan sos durian di dalam pengisar dan kisar hingga halus,
  8. Tapis ke dalam periuk dan masak di atas api kecil hingga hampir pekat.
  9. Hidangkan bersama durian dan pulut.
*** Pulut boleh di tanak dalam periuk electrik seperti nasi dengan nisbah air dan pulut 1:1

Pulut Durian Bunga Telang


Pulut Durian Bunga Telang shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
22 Apr 2018 0 comments

Milo Strawberry Puding

Milo Strawberry Puding -

Milo Strawberry Puding

Bahan A
200 ml susu cair
50 ml air
2 sudu besar MILO
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk agar-agar (5gm)

Bahan B
350 ml air
40 gm instant jelly strawberry NONA
1 sudu kecil serbuk agar-agar

8 biji strawberry di potong dadu

Gelas rendah 3 biji, sendengkan

Cara-cara :
Panaskan susu dan air, masukkan Milo, gula dan serbuk agar-agar.
Masak hingga mendidih.  Kacau hingga wapnya keluar.
Masukkan ke dalam jug kecil dan tuang dalam gelas yang di sendengkan.

Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.
Setelah beku, dirikan gelas dan isikan dengan strawberry.

Satukan bahan B dan masak hingga mendidih.

Tuang ke dalam gelas hingga penuh.
Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Milo Strawberry Puding


Milo Strawberry Puding shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;