31 May 2019 0 comments

Tauhu Tulip Isi Ayam

Tauhu Tulip Isi Ayam -

Tauhu Tulip Isi Ayam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
20 biji tauhu Pok
300 gm isi ayam cincang
1 biji ubi kentang
1 tangkai cili merah, cincang halus
1 tangkai daun bawang, hiris halus
1 tangkai daun sup, hiris halus
1/2 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk pati ayam
Sedikit garam dan serbuk lada sulah

20 tangkai cili padi merah dan hijau untuk hiasan

Penyediaaan :
Gunting permukaan tauhu pok dan buat 6 belahan.

Kemudian terbalikkan dan kikis keluar isinya.
Simpan isinya untuk di jadikan inti atau isian.  Buat hingga habis.
Untuk inti, kupas kentang, goreng hingga empuk, lecek hingga hancur.

Campur dengan semua bahan diatas dan juga isi tauhu pok tadi.

Gaul hingga rata dan tambah garam, lada sulah dan serbuk pati ayam secukup rasa.
Isikan inti ke dalam tauhu hingga padat.

Goreng terendam dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan.
Hidangkan panas bersama sos pilihan.

Bahan Sos Hitam Manis Pedas
10 tangkai cili kering
100 gm gula melaka gula merah
50 gm gula pasir
300ml air
Bijan sangai
1 inci belacan
2 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 50ml air

Cara-cara :
Cili kering di buang biji, cuci, toskan.
Goreng hingga garing dengan api yang kecil.
Angkat dan kisar hingga halus dengan sedikit air.
Panaskan air bersama gula melaka.
Masukkan cili kisar dan juga belacan.
Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan garam, serbuk perasa dan tambahan gula jika kurang manis.
Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang.

Bahan Sos Hitam Manis Biasa
2 sudu besar taucu
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tiram
4-5 sudu besar gula
2-3 cawan air

Cara-cara :
Campurkan semua bahan dan kisar hingga halus.
Tapis dan masukkan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Siram di atas tauhu begedil bersama hirisan daun bawang, cili merah dan bawang goreng.

Tauhu Tulip Isi Ayam


Tauhu Tulip Isi Ayam shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
27 May 2019 0 comments

Biskut Kelapa Nestum

Biskut Kelapa Nestum -

Biskut Kelapa Nestum
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 gm marjerin
200 gm gula kaster
1 kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
130 gm kelapa parut segar (2 cawan)
40 gm nestum (1/2 cawan)
150 gm tepung ubi ( 1 1/4 cawan)
180 gm tepung gandum ( 1 1/4 cawan)

Cara-cara :

  1. Sangai kelapa hingga keperangan. 
  2. Apabila suam ramas kasar dengan tangan.  Ketepikan.
  3. Sebatikan marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati.
  4. Masukkan kuning telur, esen vanilla dan kacau rata.
  5. Masukan tepung ubi, tepung gandum dan nestum.
  6. Gaul menjadi doh, terap dan canai dengan acuan kesukaan.
  7. Bakar pada suhu 150C selama 20-25 minit.


Biskut Kelapa Nestum


Biskut Kelapa Nestum shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;