Jus Asam Kunyit / Jamu Asam Kunyit
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan A
300 gm kunyit segar, cuci bersih
2 cawan air
Bahan B
2 cawan air
2 keping gula merah / melaka (60 gm)
1/3 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar asam jawa
Cara-cara :
- Rebus bahan A hingga mendidih dan warna kunyit keluar.
- Setelah suam, kisar bersama air rebusan hingga halus. Ketepikan.
- Masak bahan B hingga gula larut.
- Masukkan kunyit kisar tadi dan masak hingga mendidih.
- Tapi ke dalam jug sebanyak 2 kali untuk mengeluarkan hampasnya.
- Sedia di minum panas atau sejuk.
- Boleh di tambah sedikit madu untuk rasa yang lebih enak.
Nota : Jika tiada kunyit segar, boleh juga menggunakan serbuk kunyit
Jus Asam Kunyit / Jamu Asam Kunyit
Jus Asam Kunyit / Jamu Asam Kunyit shared from kakwan
Republish by The CC Resepi