22 Feb 2021 0 comments

Nasi Ayam Moana Krispi

Nasi Ayam Moana Krispi -

Nasi Ayam Moana Krispi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN NASI AYAM :
3 cawan beras Basmathi
4 cawan air rebusan ayam
4 cm halia, dihiris
3 ulas bawang putih, dicincang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil MAGGI Chicken Stock
1/4 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar Marjerin
2 sudu besar minyak

PENYEDIAAN NASI AYAM :
  1. Panaskan minyak dan Marjerin.
  2. Tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. 
  3. Masukkan beras, kacau rata. 
  4. Alih ke dalam periuk nasi letrik.
  5. Tambah air rebusan ayam, garam, MAGGI Chicken Stock dan serbuk lada putih. 
  6. Masak seperti biasa.

BAHAN SUP AYAM :
2 cawan air rebusan ayam
1 bungkus Sup Bunjut
1 sudu besar MAGGI Chicken Stock
1/2 batang carrot, potong kasar
1/2 bungkus fish ball
2 sudu kecil garam

PENYEDIAAN SUP AYAM :
  1. Masak air rebusan ayam, sup bunjut dan carrot hingga mendidih.
  2. Keluarkan sup bunjut. Reneh sebentar.
  3. Masukkan fish ball, MAGGI Chicken Stock dan sedikit garam.
  4. Tambah bawang goreng, hirisan daun sup dan daun bawang.
  5. Angkat dan isikan ke dalam mangkuk. 

BAHAN AYAM KRISPI :
2 keping paha ayam debone
2 sudu kecil MAGGI Chicken Stock
1 sudu kecil MAGGI Sos Tiram
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam

Bahan Salutan :
1 biji telur - di pukul ringan
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan breadcrumbs

PENYEDIAAN AYAM GORENG KRISPI :
  1. Gaul ayam bersama MAGGI Chicken Stock, Sos Tiram, garam, serbuk lada hitam hingga rata.  
  2. Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  3. Salut ayam dengan tepung jagung hingga rata. 
  4. Kemudian celup kedalam telur.
  5. Akhir sekali salut dengan breadcrumbs hingga rata.
  6. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  7. Angkat dan toskan.
Hidangkan Nasi Ayam bersama Ayam goreng krispi, Sup Ayam, sambal cili dan kicap serta bahan sampingan lain.


Nasi Ayam Moana Krispi


Nasi Ayam Moana Krispi shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Braised Lamb Shank

Braised Lamb Shank -

Braised Lamb Shank
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
(untuk 2 Hidangan)

1-2 kg lamb shanks (betis kambing)
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil sebuk lada hitam kasar
2 sudu makan minyak zaitun
2 batang lobak merah, potong kasar
1 biji bawang besar, potong kasar
2 batang celery, potong kasar
8 ulas bawang putih, potong kasar 
2 sudu makan tomato puri
1 liter stock ayam
100 gm serbuk sos perang (demi glace powder)
3 tangkai rosemary
2 helai bay leaves
2 sudu besar bancuhan tepung jagung


Cara Penyediaan :
  1. Lumur lambshank dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan tepung gandum.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali.  
  3. Lecurkan(Sear) lamb shanks, ke semua bahagian hingga keperangan.
  4. Keluarkan dari kuali, tinggalkan lebihan minyak untuk menumis.
  5. Dalam kuali yang sama, tumis lobak merah, bawang besar,celery dan bawang putih.
  6. Setelah perang, masukkan puri tomato, masak hingga naik bau.
  7. Bancuh serbuk demiglace dengan stock ayam, tuang ke dalam kuali.
  8. Masukkan rosemary dan bay leaves.kacau sehinnga mendidih.
  9. Alih ke dalam periuk tekanan dan masak selama 20 minit.
  10. Keluarkan lambshank, letak dalam pinggan hidangan.  
  11. Tapis air rebusan dan lecek halus bahan2 tapisan.
  12. Masukkan kembali ke dalam periuk.
  13. Masak hingga mendidih, tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
  14. Tuang larutan tepung jagung dan masak hingga kuah sedikit pekat.
  15. Tuang ke atas lambshank.
  16. Sesuai dengan hidangan roti, nasi berperisa atau kentang putar.

NOTA :
Jika menggunakan periuk biasa, masak atas api perlahan selama 2 1/2 jam hingga lambshank lembut.
ATAU Masak di dalam oven suhu 180C selama 2 1/2 jam.


Braised Lamb Shank


Braised Lamb Shank shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;