27 Aug 2022 0 comments

NASI BRIYANI DAGING

NASI BRIYANI DAGING -

NASI BRIYANI DAGING
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :
1 kg Daging Lembu, dipotong
5 kuntum bunga cengkih
4 kuntum buah pelaga
1 batang kayu manis
2 biji Bawang besar, di cincang
3 sudu besar Minyak Sapi
1/2 bungkus Pes Perencah Briyani MAGGI
1/2 cawan Bawang goreng
1 sudu makan Tomato Puree
2 biji Tomato, cincang
1/2 cawan Susu cair
2 sudu makan Kismis goreng
3 sudu makan Gajus goreng

BAHAN KISAR :
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 tangkai cili hijau
4 tangkai cili merah

BAHAN NASI :
2 cawan Beras Basmati, rendam 20 minit
3 bunga Cengkih
3 buah Pelaga
1 sudu teh Biji Lada Hitam
2 helai Daun Bay
1 sudu kecil Minyak Masak


CARA PENYEDIAAN :
1.   Perap daging bersama bahan kisar selama 30 minit.
2.   Panaskan minyak sapi, tumis bawang, kayu manis, pelaga, lawang dan cengkih hingga naik bau. 
3.   Masukkan Pes Perencah Briyani MAGGI dan gaul rata.
4.   Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. 
5.   Masukkan sedikit air dan susu cair. 
6.   Masak hingga daging empuk dan kuah setengah pekat.  Ketepikan.
7.   Rebus bahan nasi 3/4 masak.  Toskan.   
8.  Taburkan nasi tadi ke atas daging.
9.  Titiskan saffron atau pewarna oren.
10. Tabur kismis, bawang goreng, daun ketumbar dan gajus.
11. Masak dengan api perlahan selama 15 minit.
12. Bila nasi suam, gemburkan perlahan-lahan.


 NASI BRIYANI DAGING




NASI BRIYANI DAGING shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

KARIPAP TUNA HASH BROWN

KARIPAP TUNA HASH BROWN -

KARIPAP TUNA HASHBROWN
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :
8 keping Mission Onion & Chive
2 keping Simplot Hash Brown, haluskan
1 tin kecil tuna Ayambrand, tos dan haluskan
1/2 labu bawang holland, hiris 
1 sudu besar cili kisar
2 tangkai cili padi, potong kecil
2 tangkai daun sup, potong kecil
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur rebus, belah 4 setiap satu
2 sudu besar minyak

Pelekat :  gaul sebati
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air

Sapuan :
1 kuning telur, kacau dan tambah 1 sudu kecil susu cair

PENYEDIAAN : 
  1. Panaskan minyak, tumis bawang hiris dan cili kisar hingga layu.
  2. Masukkan hash brown dan cili padi, kacau rata.
  3. Masukkan tuna dan garam, gaul rata.
  4. Masukkan daun sup, gaul dan angkat.
  5. Potong wrap bulat dia. 6 inci.
  6. Letak sehiris telur rebus dan inti di tengahnya.
  7. Sapu kelilingnya dengan pelekat.
  8. Tutup kemas dan tekan keliling tepinya dengan garpu.
  9. Letakkan ke atas dulang pembakar.
  10. Sapu permukaan karipap dengan kuning telur.
  11. Oven selama 10 minit pada suhu 160c atau hingga kekuningan.

KARIPAP TUNA HASH BROWN







KARIPAP TUNA HASH BROWN shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;