27 Sept 2013

PAJERI NENAS

PAJERI NENAS -
Alhamdulillah , secukup rasa kegemaran kami sekeluarga...





BAHAN-BAHAN :



1 biji nenas masak ranum -sederhana besar

5 cawan santan - boleh tambah

1 genggam udang kering

4 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

2 cm halia

3 cm kayu manis

1 biji bunga lawang

3 biji bunga cengkih

1 peket serbuk kari daging

2-3 camca besar kerisik

gula dan garam secukup rasa



CARA MEMASAK :



Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai . Basuh udang kering.



Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang dan bunga cengkih . Kacau semua bahan dan masukkan udang kering . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.



Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap kemudian masukkan kerisik dan buah nenas . Masukkan garam dan gula secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....




Bila masak pajeri saya suka nenas yang masak ranum.





PAJERI NENAS shared from Nannie

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;