Bahan-bahan:
- 1 paket spaghetti (San Remo)
- 1 tin Prego Tradisional
- 1 tin kecil tomato puree (Kimball)
- 1 paket daging/ayam cincang (Ramly)
- 4-5 batang sosej (potong kecil2..jgn hancur..)
- 1 labu bawang India - potong dadu (yg wrna kuning tu..kalau tak da..bwg besar pun boleh)
- 4-5 ulas bawang putih - potong dadu kecil2
- 2-3 batang saderi - ptong dadu kecil2
- cendawan butang - hiris nipis2
- 1 biji tomato - potong dadu
- lada hitam
- garam/gula
- ajinamoto (optional)
- 2-3 sudu tepung jagung
- minyak masak & air
- hiasan : hirisan carrot & brokoli rebus
Cara-cara
- Rebus spaghetti dalam air yg mendidih banyak. masukkan sedikit garam.minyak masak. rebus sampai lembut.. lepas tu tos kan air nya.. bilas sekali lalu dengan air sejuk..
- Panaskan minyak.. tumis bawang India & bawang putih sehingga kekuningan
- Masukkan daging cincang.. goreng sedikit garing.. kemudian masukkan sosej & batang saderi.. biar kan sekejap..
- Masukkan sos Prego, tomato puree & air secukupnya.. (air lebih kurang 1 ke 2 tin sos Prego tu).. tunggu mendidih..
- Masukkan cendawang butang & tomato..
- Masukkan garam secukup rasa. masukkan lada hitam sesedap rasa.. kalau nak pedas..boleh taruh banyak..
- Masukkan air bancuhan tepung jagung untuk pekat kan kuah.. sampai tahap pekat yang dikehendaki..
- Rasa.. kalau dah sedapppp.. boleh di hidangkan dengan hirisan carrot & brokoli rebus - MyResepi
Spaghetti Bolognese shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment