Bahagian bawah(pulut):
- 2 1/2 cwn santan
- 1sdt garam
- 2cwn beras pulut
Cara-cara:
Bahagian atas(hijau):
Cara-cara:
- Pulut d rendam semalaman@3jam(klw nk cepat)
- Panaskn pengukus smpai mgelegak airnya
- Masukkn pulut n masak selama 8-10min(separuh masak-tujuannya supaya pulut masak keseluruhan n xkeras)
- Kelurkan dr pengukus baru dcampur dgn santan n garam,gaul rata n kukus dlm 30min @ sehingga pulut masak
- *sy masak dulu pulut dlm loyang pastu baru masuk dlm acuan lompang..
Bahagian atas(hijau):
- Sebiji telur
- 3 1/2 cwn santan
- 1 1/2 cwn tepung beras
- 1/2 cwn tepung jagung
- 1 cwn gula(bole kurangkn manis)
- 1 sdt garam
- Pewarna hijau(kena agak2 warnanya)
- Daun pandan
Cara-cara:
- Pukul suma bahan sebati,nk senang blendkn aje kecuali daun pandan..
- Masak sekejap(anggaran masa 10-15min) atas api kecil,n masukkn daun pandan..masak smpai dia kuar wap@adunan jd pekat n likat..tp kena kacau selalu,klw x dia akn berketul..tutup api n tuang atas pulut td n kukus dlm 20min @ smpai dia masak..jgn lupa buang daun pandan tu
- sblm masuk dlm pgukus..nk tau dh masak o belum cucuk tgh2 dia guna lidi o garfu,klw lidi tu bersih(xda pulut yg melekat mksdnya dh masak. - sis Salasiah Sabri
Kuih seri muka shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment