Masak Lemak Pucuk Paku Ubi Badak
Bahan
2 ikat pucuk paku, ambil bahagian lembut
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1/2 ketul ubi badak - potong dadu
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah - di belah 2
sedikit kunyit atau serbuk kunyit sebagai pewarna
2 sudu besar ikan bilis
1/2 labu bawang besar - di hiris
Sedikit garam
Cara :
Cuci ubi badak dengan sedikit garam untuk membuang lendirnya. Bilas bersih.
Kemudian rebus hingga empuk. Toskan.
Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan ikan bilis.
Masukkan ubi badak ke dalam periuk bersama bawang tumbuk, santan cair dan hirisan bawang besar.
Masak sehingga hampir mendidih.
Tuang santan pekat, masukkan pucuk paku.
Masak sehingga pucuk paku lembut.
Sedia di hidangkan.
Masak Lemak Pucuk Paku Ubi Badak
Masak Lemak Pucuk Paku Ubi Badak shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment