Ayam Oren
Bahan A
3 keping peha ayam (Debone) dengan kulit
1 sudu besar kicap cair
1 sudu teh garam
2 sudu kecil gula
1 sudu besar jus lemon
Cuci ayam dan toskan. Buat beberapa kelaran di bahagian bawahnya.
Perap dengan kicap cair, garam, gula dan jus lemon selama 15 minit.
Bahan B
1 sudu besar gula pasir
2 sudu besar parutan kulit oren
1/4 cawan jus oren
1 sudu besar oren sunquick
Cara-cara :
Panaskan kuali non stick, goreng ayam tanpa minyak hingga kulitnya keperangan.
Kemudian terbalikkan dan biarkan isi ayam masak.
Angkat dan hiris. Ketepikan.
Dalam kuali yang sama, masukkan 1 sudu besar gula dan jus oren.
Masak hingga gula larut. Kemudian masukkan oren sunquick.
Masukkan hirisan ayam dan parutan kulit oren.
Masak hingga hampir pekat. Gaul hingga ayam bersalut rata.
Enak di makan begitu saja atau dengan nasi.
Ayam Oren
Ayam Oren shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment