30 Jun 2013 0 comments

Resepi Popia Goreng Berapi

Resepi Popia Goreng Berapi - Panduan Hidangan Istimewa Popia Goreng Berapi yang juga dikenali Popia Api. Cara menyediakan Kuih Popia Goreng dan Panduan hidangan Kuih Muih Bulan Ramadhan. Resepi Istimewa Popia Goreng Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kuih Muih Bulan Ramadhan dengan sentuhan Moden. 

Resepi Popia Goreng Berapi

Bahan Popia Goreng Berapi

Kulit popiah secukupnya
Minyak untuk menggoreng
1
sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air dibancuh sebagai gam kulit popiah

Bahan Inti Popia Goreng Berapi

200 gm udang dihiris kecil
1 batang carrot kecil disagat atau dipotong halus
1 mangkuk kobis diracik halus
5 batang kacang panjang dipotong halus
1 tangkai cili merah dihiris halus
1 labu bawang besar diracik
1 ulas bawang besar
1 sudu besar minyak
Garam

Cara Menyediakan Popia Goreng Berapi

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
  2. Masukkan udang dan carrot, Kacau rata.
  3. Masukka kobis, kacang dan garam. Kacau rata.
  4. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun kedalam mangkuk.
  5. Bubuh inti popiah ditengah kulit popiah dan gulungkan sehingga hujung saperti gulungan kueh gulung atau ketayap.
  6. Gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.
  7. Goreng dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
  8. Bila telah kekuningan boleh angkat dan toskan minyak.
  9. Hidangkan dengan kuah cili sos.

Cili untuk Popia Goreng Berapi


Bahan Cili Popia Goreng Berapi 

2 sudu besar cili mesin
1 ulas bawang putih ] tumbuk hancur
2
sudu besar cili sos
2
sudu besar cuka
1
sudu besar gula
3
sudu besar minyak
Garam
Bijan  jika suka

Cara Penyediaan Cili Popia Goreng Berapi

  1. Tumiskan cili dan bahan lain. Masakkan sehingga pekat.dan naik minyak.  
  2. Masukkan popiah goreng tadi dan taburkan bijan.  
  3. Kacau rata dan angkat.  
  4. Hidangkan.

Koleksi Kuih Muih Bulan Ramadhan

Cara menyediakan Kuih Muih Istimewa Ramadhan. Resepi Kuih Popia Berapi. Masakan Kuih Muih Tempatan. Panduan Hidangan Kuih Popia Goreng Berapi. Selamat mencuba 

22 Jun 2013 3 comments

Resepi Kuih Rengas Kasturi

Resepi Kuih Rengas Kasturi -
Panduan Hidangan Istimewa Kuih Kasturi yang juga dikenali Kuih Rengas. Cara menyediakan Kuih Rengas Kasturi dan Panduan hidangan Kuih Muih Tradisional. Resepi Kasturi Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kuih Muih Tradisional sentuhan Moden.

Resepi Kuih Rengas Kasturi Kuih Muih Tradisional

Kuih Kasturi Kuih Rengas


Bahan-bahan Resepi Inti Kuih Rengas Kasturi

1 cawan Kacang Merah yg telah di rebus
½ cawan Gula Pasir
2-4 sudu besar Kelapa Parut
3-5 tbsp Flour Boleh juga digantikan kacang merah yg telah di bekukan

Bahan-bahan Resepi Tepung Goreng

½ cawan Tepung Beras
1 sudu besar Tepung Kastad
½ sudu teh Air Kapur
Air dan Garam

Cara Menyediakan Kuih Rengas Kasturi

  1. Campur sebati kesemua bahan-bahan Inti Kuih Rengas Kasturi. Bulatkan kecil-kecil.
  2. Bancuh bahan-bahan tepung goreng. Biar sedikit pekat supaya melekat apabila di celupkan bebola kacang.
  3. Panaskan minyak untuk menggoreng.
  4. Penyekkan sedikit bebola kacang, celup ke dlm tepung goreng dan goreng sehingga keperangan.

Koleksi Kuih Muih Tradisional

Cara menyediakan Kuih Muih Tempatan. Resepi Kuih Rengas Kasturi. Masakan Kuih Muih Tempatan. Panduan Hidangan Kuih Rengas Kasturi. Selamat mencuba

 
;